ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ;

ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ;

Το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού ειναι απο τις πιο επιβλητικές πόλης της αρχαιότητας με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι.

Το ανάκτορο της Κνωσσού ειναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, μια τοποθεσία με πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης πράγμα που βοήθησε στην ακμή του. Το ανάκτορο ηταν η Κατοικία του βασιλιά Μίνωα.

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1878 από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό και στη συνέχεια οι ανασκαφές που διεξήγαγε ο Άγγλος Sir Arthur Evans (1900-1930) αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο.

Τα παλαιότερα ίχνη ζωής στο χώρο του ανακτόρου ανάγονται στη νεολιθική εποχή. Το Ανάκτορο καταστράφηκε αρκετές φορες στην αρχαιότητα με μεγαλύτερη και τελειωτική περι το 1350 π.Χ. απο μεγάλη πυρκαγιά. 

Το κτίσμα ήταν πολυόροφο και κάλυπτε έκταση 20.000 τ.μ. . Εντύπωση προκαλούν η ποικιλία των δομικών υλικών, τα χρώματα, και οι τοιχογραφίες που κοσμούν δωμάτια και διαδρόμους. 

Η μεγάλη Κεντρική Αυλή, εξυπηρετούσε δημόσιες συγκεντρώσεις και η δεύτερη αυλή στα δυτικά την επίσημη πρόσβαση στο ανάκτορο αλλά και χώρο τελετουργιών.Στα δυτικά του ανακτόρου ήταν οι επίσημοι χώροι διοικητικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων καθώς και η επιβλητική Αίθουσα του Θρόνου, με τη δεξαμενή καθαρμών και τον θρόνο. Στη νότια πτέρυγα βρίσκεται η τοιχογραφία του πρίγκιπα με τα Κρίνα ενω στην ανατολική οι χώροι κατοίκησης και μεγάλες αίθουσες υποδοχής, με κυριότερες την Αίθουσα των Διπλών Πελέκεων και το Μέγαρο της Βασίλισσας. Η Βόρεια Είσοδος πλαισιώνεται από υπερυψωμένες στοές οπου εκει κοσμείται και η τοιχογραφία του Κυνηγιού Ταύρου. Από εκεί επίσης γινόταν και η επικοινωνία με το λιμάνι της Κνωσού

Γύρω από το ανάκτορο εκτεινόταν ο μινωικός οικισμός, νεκροταφεία και υπαίθριος θεατρικός χώρος.

Σήμερα στο Μουσείο Ηρακλείου φυλάσσονται Τα πολυάριθμα, εξαιρετικής τέχνης, ευρήματα από το ανάκτορο, αγγεία, σκεύη, ειδώλια, το αρχείο πινακίδων της Γραμμικής Β γραφής, καθώς και τα πρωτότυπα των τοιχογραφιών.